onsdag 16 juli 2014

Laxcheesecake med dill, citron och löjrom

Klassikerna på sillbordet byter jag inte ut i första taget. Dock kan det vara roligt med uppstickande gästspel som kompletterar de gamla trotjänarna. Här ett enkelt sätt att sätt lite stil på sommarmiddagarna. Grundreceptet kommer från ICA.



Laxcheesecake
8 skivor kavring
75 g smör
300-400 g kallrökt lax
4 hårdkokta ägg
500 g kvarg, 10%
1 kruka dill
1 liten citron
4 gelatinblad
salt och peppar

Garnering
70 g löjrom, gärna från Kalix
15 cm gurka
4 skivor citron
några kvistar dill

Smula kavringen för hand eller i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut i snäppform, ca 20 cm i diameter. Blötlägg gelatinbladen. Hacka äggen. Skär laxen i tärningar. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda lax, dill, 450 g kvarg, ägg, saften och skalet från citronen. Smaka av med salt och peppar. Värm gelatinbladen med resterade kvarg och vänd ner i laxblandningen. Fördela blandningen över kavringsbotten, täck med platsfolie och låt stå i kylen över natten eller minst 6 timmar. Garnera med hyvlad gurka, citron, löjrom och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar