torsdag 27 februari 2014

Fänkålssoppa, halstrad pilgrimsmussla och fänkålscrudité

Grönsakssoppa och fisk/skaldjur passar utmärkt ihop. Var noga med att mixa soppan ordentligt och glöm inte att sila av den. Fänkål kan vara lite trådigt i konsistensen och det är värt lite extra jobb för att få en riktigt len soppa.


Fänkålssoppa, 4 portioner
3 fänkålsstånd
2 schalottenlökar
5 dl kraftig hönsbuljong (två tärningar...)
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk smör
8 pilgrimsmusslor
smör till stekning
1 msk olja
1 tsk citronsaft
salt och peppar

Skölj och ta bort "stocken" från fänkålen. Strimla eller skiva den tunt. Lägg undan 1 dl skivad fänkål till cruditén. Skala och hacka löken. Stek lök och fänkål på medelvärme i smör utan att det får färg. Slå på vin och buljong, koka ca 20 min till fänkålen är riktigt mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixen, sila genom en fisnmaskig sil. Tillsätt grädde och låt sjuda på svag värme 10 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda den färska fänkålen med olivolja, citronsaft, salt och peppar. Stek pilgrimsmusslorna i smör på hög värme, ca 2 min på varje sida. Lägg musslorna i djupa tallrikar, toppa med cruditén och avsluta med att hälla upp soppan (gärna vid bordet!).

1 kommentar: