onsdag 25 december 2013

Kalops

Har man gott om tid är denna skånska paradgryta ett ypperligt alternativ. Många recept innehåller mjöl men jag brukar alltid koka min gryta utan och istället reda av såsen till önskad konsistens med mörk Maizena precis innan servering. Mjöl tenderar att göra såsen grumlig, något som jag gärna undviker.


Kalops, 4 stora portioner
1 kg högrev
3 morötter
1 gul lök
3 nejlikor
7 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1-2 msk soja
2-3 msk mörk Maizena
salt & peppar
smör och olja till stekning

Till servering
Kokt potatis
Inlagda rödbetor

Putsa köttet från senor och hinnor, skär det i tärningar. Bryn köttet i en stekpanna på hög värme i en blandning av smör och olja, salta och peppra. Skala och klyfta löken, skala och dela morötterna i mindre bitar. Lägg alla ingredienser utom soja och Maizena i en stor gryta, täck med vatten och låt koka i ca 2 timmar. Tillsätt soja och red av såsen till önskad konsistens med Maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och servera rykande het med potatis och inladga rödbetor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar