onsdag 29 maj 2013

Smörstekt torskrygg, kantareller, schalottenlök och ansjovis

Fisk och svamp kan vara en gudomlig kombination. Nedan recept är hämtat från Gourmet och kocken Klas Lindberg. Om man vill kan man baka torsken i ugnen efter att en fått fin yta i pannan. Jag valde att steka allt i pannan och var noga med att ösa ordentligt med smör över torsken under stekningen. Skippa inte ansjovisen! Den är hela grejen.


Torskrygg, 4 portioner
800 g torskrygg
olja och smör till stekning
salt och vitpeppar
300 g färskpotatis
1 burk ansjovis à 125 g
10-15 schalottenlökar
300 g trattkantareller (torkade går bra)
1 citron
färskriven pepparrot
persilja till garnering

Blötlägg svampen om den är torkad. Torka fisken torr med papper och dela den i fyra bitar, grundkrydda med salt och vitpeppar. Koka potatisen i välsaltat vatten. Dela potatisen i halvor/mindre bitar. Skala löken och stek dem hela i smör på medelvärme. Tillsätt svampen när löken är klar och fräs några minuter, tillsätt en klick smör mot slutet. Lägg i potatisen pannan och häll på några skedar ansjovisspad, pressa i lite citronsaft och smaka av hela blandningen med salt och peppar. Stek torsken i en blandning av smör och olja. Se till att fisken få fin yta och sänk sedan värmen och låt den gå klar. Ös fisken med smöret under stekningen, salta och peppra lite till. Placera kantareller, potatis och lök på en tallrik. Lägg fisken ovanpå och garnera med ansjovis, pepparrot och persilja.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar