tisdag 1 maj 2012

Grillspett med risonisallad och kall citronsås

Ingen vår utan grillspett! Fast i kombinationen nedan får de svår konkurrens av den ljumna risonisalladen som det känns som man kan äta hur mycket som helst av efter en dag i solen. Man kan ha på precis vad man vill på spetten, jag gillar att blanda kraftigt mellan smakerna. Äpple bryter av tunga bitar kött och korv med lite syra och grönsaker håller en krispig konsistens som även den står i fin konstrast mot köttet. Det går självklart bra att köpa färdig grillolja om man inte har alla ingredienser hemma till nedan förslag (tack Arne för receptet på marinaden!).


Grillspett, 8st
250 g marmorerad ryggbiff
4 kryddiga korvar, ex salsicca el. chorizo
1/2 gröd paprika
1/2 gul paprika
1 äpple
8 stora champinjoner
4 små rödlökar

Marinad/grillolja
1/2 dl olivolja
1 1/2 msk soja
1 tsk balsamvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk honung
1 1/2 msk chilisås
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Dela alla ingredienserna till spetten i mindre bitar och varva dem på 8 spett. Blanda alla ingredienserna till marinaden och pensla spetten. Grilla spetten på medelvärme till de fått fin yta och grönsakerna har mjuknat något.


Risonisallad, 4 port
250 g risoni
1 röd paprika
1 salladslök
250 g blandade tomater
200 g fetaost
Basilikablad till garnering

Basilikadressing
1/2 kruka basilika
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Kall citronsås
2,5 dl crème fraiche
1 msk citronolja eller cest av 1/2 citron
2 msk hackade färska örter

Koka risonin enligt anvisningarna på paketet. Dela tomater, lök, paprika och fetaost i små bitar. Hacka basilika och blanda med övriga ingredienser till dressingen. Blanda alla ingredienser till salladen tillsammans med dressingen. Garnera med basilikablad. Blanda alla ingredienser till den kalla citronsåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar