söndag 22 april 2012

Frukostfrallor

Man kan enkelt förstå varför bakning har blivit så populärt hemma i stugorna på sista tiden. Det är ju få saker som slår en nybakt fralla med smör på, eller hur? Det underlättar väldigt om man har en hushållsassistent eller en elvisp med degkrokar. Ytterligare ett tips är att hitta ett mjöl av lite högre kvalitet som man trivs med. Det ger bröden både fin höjd och god smak. Hemma har vi har provat oss fram till favoriten Manitoba Cream från Finax.


Frukostfrallor, 16 st
25 g jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
75 g smör
2 msk strösocker
13 dl vetemjöl (Manitoba Cream)
1 msk havssalt

Lös upp jästen i vattnet och mjölken. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och tillsätt till mjölkblandningen. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta i hushållsassistent på lägsta hastighet i 13 minuter. Öka därefter hastigheten och låt gå ytterligare 7 minuter. Låt jäsa i bunken under bakduk i 45 min. Dela upp degen i 16 lika stora bitar, forma till runda frallor och placera på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med mjölk och sikta över mjöl. Ställ in plåten i en avstängd ugn och låt jäsa 2 timmar till dubbel storlek. Efter jäsningen, ta ut bullarna och sätt ugnen på 240 grader varmluft. Skvätt in lite vatten i ugnen när den blivit varm och grädda sedan bullarna ca 12 minuter till fin färg. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar