tisdag 28 februari 2012

Boeuf Bourguignon

Grytornas gryta och fransmännens paradrätt som lagas världen över i otaliga varianter. En underbar rätt att samla familjen kring en kall vinterdag eller laga som festmåltid. Jag håller antalet ingredienser nere och låter vinet, köttet och champinjonerna göra jobbet. Vad man serverar till är upp till humöret; potatispuré, ris eller till och med pasta är ändå bara statister på tallriken. Bon appétit!


Boeuf Bourguignon, 6 portioner
1 kg högrev
1 flaska rött vin
250 g rökt sidfläsk
400 g champinjoner
250 g steklök
2 morötter
en knippe persiljestjälkar (eller hackad persilja)
1 lagerblad
1/2 msk hackad timjan (torkad går bra)
2 vitlöksklyftor
2 msk mörk maizena
1 dl vatten
3 msk hackad persilja
salt och peppar
matolja till stekning

Tärna sidfläsket och skär högreven till grytbitar. Skala och skiva morötterna, skölj och dela champinjonerna i kvartar, skala och halvera steklöken. Stek hälften av fläsket i lite matolja i en gryta till fin färg. Lägg i morötterna, hälften av champinjonerna och hälften av löken. Bryn köttet i olja i en panna bredvid. Lägg i köttet i grytan, slå på vinet, lägg i persiljestjälkar, lagerblad, timjan och vitlöksklyftor. Grundkrydda med salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i 1-1.5 timme till köttet är mört. Blanda sedan ut maizena i vatten och slå på, låt puttra till önskad konsistens. Stek de kvarvarande champinjonerna, fläsket och löken i en panna till fin färg och vänd ner i grytan tillsammans med hackad persilja. Smaka av, ev. mer salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar