fredag 9 december 2011

Plommonspäckad fläskkarré

Blir det mer söndagsmiddag än så här? Skulle inte tro det. Med lite omsorg blir en enkel bit fläsk till rena festmåltiden, på bara två timmar... Inspiration tog jag i vanlig ordning från Mannerströms mästerverk Husmanskonst. Man behöver inte vara orolig för att köttet skall bli torrt till skillnad från när man tar sig an nötstek på liknande sätt (så det har jag helt enkelt slutat med). Karrén är välmarmorerad och blir förvånande saftig. Jag mottager gärna bitska kommentarer från er som ser ner på buljongtärningar OM ni; 1) Smakar först och gnäller sen. 2) Inte har några buljongtärningar hemma.



Söndagsmiddag till 4 stora karlar
800g fläskkarré i bit
en näve katrinplommon (och/eller torkade aprikoser)
1/2 liter vatten
1 kalvbuljongtärning
1 gul lök
smör till stekning
salt och peppar


Gräddsås
3 dl koksky
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Putsa karrén noga från fett. Gör några hål med kniven och fyll med plommon. Bind upp ordentligt med steksnöre till en jämn cylinder. Bryn sedan karrén i smör till riktigt fin färg. Klyfta löken och lägg den tillsammans med karrén, vatten och bujlongtärningen i en gryta. Koka upp och låt sjuda i 1 1/2 timme på svag värme. Skumma av om det behövs. Ta upp karrén och håll varm medan du kokar såsen. Sila kokskyn och tag 3dl och blanda med 2 dl vispgrädde i en mindre kastrull. Låt koka ner till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.

Till servering
Potatismos
Vinbärsgelé
Äppelmos
Grönsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar